top of page
  • Tiina

Terveys, sairaus ja hyvinvointi

Oletko miettinyt, mitä terveys on? Onko terveys sitä, että et ole sairas. Vai onko se sitä, että sinulla ei ole diagnosoitu mitään sairautta? Tunnetko itsesi sairaaksi, vaikka lääkäri toteaa sinut terveeksi? Tai voitko tuntea itsesi terveeksi huolimatta siitä, että sinulla on jokin sairaus?


Meillä Suomessa on erinomainen terveydenhoitojärjestelmä, mutta nimestään huolimatta se keskittyy ensisijaisesti hoitamaan sairauksia. Moniko on käynyt lääkärillä ja saanut vastaukseksi, että mitään ei löydy – mene kotiin ja palaa jos oireet pahenevat – eli vasta kun olet varmasti sairas. Meillä on myös kattava työterveydenhuolto, mutta (edelleen nimestään huolimatta) liian usein senkään tavoite ei tunnu olevan työntekijöiden terveinä ja hyvinvoivina pitämäminen, vaan hoidetaan sitten, kun on jo sairastuttu - ja mikä tärkeintä, sairaudelle on diagnoosi.

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee terveyden täydellisenä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilana. Tämän määritelmään mukaan maailmasta tuskin löytyy montaakaan ”tervettä” ihmistä. Jos kuitenkin jätetään määritelmästä pois sana täydellinen, niin ollaan ehkä lähempänä totuutta. Rohkenen väittää, että ihminen voi voida niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin hyvin, vaikka hänellä olisi joku lievempi sairaus.

Suomessa arvostellaan paljon täydentäviä hoitoja, mutta mielestäni niillä on ehdottomasti paikkansa. Ehkäpä "hyvinvointihoidot" kertovat tulevaisuudesta: että olisimme valmiita ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistamme ja huolehtimaan omasta terveydestämme sen sijaan, että voimme jatkuvasti vähän huonosti ja odotamme että sairastumme – lievästi tai vakavasti, jotta voimme mennä lääkäriin, saada diagnoosin sekä asianmukaiset lääkkeet.

Mitäpä jos huomisesta eteenpäin tekisimme joka päivä yhden, vaikka ihan pienenkin asian oman terveytemme ja hyvinvointimme eteen!

Mikä se Sinulle voisi olla?

20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page